Användarverktyg

Webbverktyg


agneta_kjaerbecks_tal

Agneta Kjaerbecks tal 22 november

1. Hej gott folk! Jag heter Agneta och jag är en helt vanlig arbetande trebarnsmor ifrån Björkekärr. Jag arbetar i kärnan av stan bara några hundra meter härifrån. Jag tar buss 17 varje dag och den tar mig in på 13 min, så för mig är det ju rätt smidigt. Jag berörs faktiskt inte så mycket av trängselskatten. Visst har vi bil, men den används rätt sparsamt. Mannen min tar cykeln till sitt jobb på bara fem minuter.

2. Men - det som jag verkligen går ingång på här, det är att vi alla nu ska skramla ihop så snuskigt mycket skattepengar till något som känns ganska vansinnigt trots ett långt planerande. I grunden är ju detta en gammal dröm och en prestigefråga för många politiker som nu ska bli verklighet.

3. Jag är en Göteborgare i själen och jag har sett den här staden från många olika sidor. Jag gillar verkligen min fina hemstad. De gamla husen, alla träden och stadens små kanaler. Självklart behöver vi arbeta ordentligt på vår infrastruktur, - men det finns betydligt bättre och mer kostnadseffektiva sätt att göra det på.

4. Jag är en av folket som var fjärde år gör min plikt och röstar. Demokrati betyder folkstyre. Det vill säga att folket väljer sina politiker - det är inte politiker som väljer sitt folk. En politiker skall företräda folket och verka för att ge sina väljare det han eller hon får mandat för. När politiker tycker att de vet bättre än folket så närmar sig en demokratisk diktatur där man väljer att fråga folket men ändå kör över dem och går sin egen väg till slut.

5. Det är ingen hemlighet att det finns ekonomiska morötter och egen vinning med de idéer som politiker och näringsliv vill lägga på folket. Men i min värld - så känns det viktigt att det jag bidrar med till samhället i form av skatt verkligen kommer samhället till nytta. Det handlar inte bara om den färdiga produkten utan hela resan dit.

6. När ett så här stort projekt som västlänken skall handlas upp så går anbudet ut över hela Europa och det för med sig att det inte blir främst svenska bolag och arbetskraft som gynnas av den här enorma investeringen.

7. Det Göteborg ni ser idag är inte det Göteborg ni ser imorgon. I framtiden kommer Göteborg i stort att växa. Det kommer bildas fler centrum och fler bostadsområden och då kommer Göteborgs nuvarande centrum kunna bli en fin bevarad del av dess gamla stad. Satsningen på infrastrukturen borde kunna bli något mer än bara en tunnel och en söndergrävd stad. De flesta av oss vill i spåren av investeringen även få se svenska företag som kan exportera, växa och skapa sysselsättning inför framtiden.

8. Jag tror de flesta av oss är bekanta med arbetet runt tunneln i Hallandsåsen. Det arbetet var ju en gång beräknat till 900 miljoner. Tunneln är som ni vet inte klar ännu - och den kostnaden är nu uppe i 18 miljarder kronor. Det tycker jag är en ganska allvarlig felräkning eller vad tycker ni? Jag förutsätter ju ändå att det är kunniga ingenjörer som gjort kalkyler runt detta.. Jag vill nästan ta i från tårna och kalla det för en organiserad stöld av våra skattepengar!

9. Jag menar - tänk om den planerade västlänken nu skulle dra iväg till säg fem ggr de beräknade kostnaderna. Då är vi uppe i 125 miljarder i dagens penningvärde räknat - och det är ju hutlöst mycket pengar!! Jag vågar inte ens gå in i tanken på hur många förskolor det motsvarar, hur många vårdplatser man kunde få loss. Kort sagt man kunde göra oändligt mycket mer för stadens människor med de där pengarna. De flesta av oss går helt enkelt inte med på lägga ut så här mycket pengar på ett projekt som inte är det bästa alternativet! Vill vi göteborgare att vår stad ska vara ett öppet schakt? Ett öppet sår i över ett decennium bara för att våra politiker har fått en fix ide? Varför går politikerna vidare med projektet när vi vanliga göteborgare inte tycker att det är något bra? Varför vill de till varje pris köra över oss?

10. Man pratar ofta om politikerförakt men det här handlar ju om ett enormt förakt för medborgarna och ett stort gapande demokratiskt underskott. 57% har röstat nej till trängselskatt och västlänk. Det känns som om politikerna borde kunna lyssna in oss, för demokratin, för staden och för rättvisans skull - våra röster måste tas på allvar!

Det var allt för mig. Tack ska ni ha!!

agneta_kjaerbecks_tal.txt · Senast uppdaterad: 2014/11/23 14:59 av admin